In 2020 maakte Holland Houtland een film voor de wedstrijd Kraak de Crisis. De film gaat over de stikstof-, CO2- en landbouwcrisis die door de schokkende gebeurtenissen in de begintijd van de corona crisis vergeten werden. Door het gebruik van film konden wij doordringen tot de jury en ons publiek en in korte tijd de verandering teweeg brengen. 

 

Met onze Kraak de crisis– film deden wij een oproep om voorbij de corona crisis te kijken en te kijken naar de oplossingen die voor het grijpen liggen. We zijn daar begonnen met  werken aan een toekomstbestendige bouw met biobased grondstoffen.  De film werd vrij snel opgepikt door de happy activist

 

We werden er “happy” van dat we mensen hebben kunnen inspireren met onze kijk op Nederland. Wij doen ook inspiratie op bij anderen. Zo heeft Architect Marco Vermeulen een mooie film gemaakt over houtbouw en biobased bouwen. Daarin brengt hij een ode aan CL, het kruislagen hout. Een materiaal dat sterk (en mooi!) is en veel CO2 opslaat. Gelukkig zijn er ook mooie oplossingen die materiaal efficiënter zijn dan CLT. Holland Houtland zoekt naar oplossingen die snelgroeiende materialen ons bieden of kansen met restafval uit de landbouw of tuinbouw. Wij worden door dezelfde happy activist ook geïnspireerd door zijn filmpje dat laat zien hoe  forust.com nieuw hout maakt van zaagsel. En de prachtige panelen van Van Hier die  van landbouwafval weer nieuwe supermooie bouwmaterialen maken. 

 

En zoals u misschien wel weet, Holland Houtland houdt van cijfers en feiten. Dat hoeft niet altijd uit dikke rapporten te komen. Deze film van Daniel Raven-Ellison maakt in 100 seconden zichtbaar dat wij een enorm groot deel van ons land gebruiken in Nederland voor landbouw en veeteelt. Dat Nederland maar voor 8% bebouwd is met huizen en tuintjes. In 1 oogopslag worden de impact van onze keuzes én de mogelijkheden voor de toekomst zichtbaar. 

 

En welke materialen er dan mogelijk zijn voor de bouw is goed te zien in de Exploded view. Een paviljoen dat u misschien wel heeft bezocht op de Floriade in 2023? Deze film geeft u nog eens de grand tour online. 

 

Op onze website en via Linkedin zullen wij inspiratie blijven delen via films, podcasts of artikelen die wij interessant vinden. We hopen u er ook een plezier mee te doen!