In de bouwsector is er een groeiende erkenning van de veelzijdigheid en duurzaamheid van hout als bouwmateriaal. Er bestaan nog steeds misvattingen over de brandveiligheid, akoestische prestaties en ruimte-efficiëntie die houten constructies bieden. Echter, een houten huis biedt voordelen waar beton niet tegenop kan.
Door technische innovaties in houtbouw zijn alle voorwaarden aanwezig om hout te verkiezen boven beton of kalksteen voor woningen. Een houten huis is brandveilig, heeft prettige akoestiek en geeft meer netto gebruiksoppervlakte. De natuurlijke eigenschappen van hout brengen alleen al meer voordelen dan traditionele bouw.
1. Geavanceerde Brandveiligheid door de Unieke Eigenschappen van Hout
Net als gebouwen van beton of andere traditionele materialen, moeten houten constructies voldoen aan strikte brandveiligheidseisen. Verschillende oplossingen, zoals het gebruik van kruislaaghout en specifieke afwerkingsmaterialen, zorgen ervoor dat een houten huis aan alle brandveiligheidsnormen voldoet. Hierdoor bieden houten gebouwen een combinatie van duurzaamheid en veiligheid die vergelijkbaar is met die van traditionele bouwmaterialen.
Overdimensioneren
Bij blootstelling aan vuur vormt hout een beschermende houtskoollaag die de inbrandsnelheid aanzienlijk vertraagt tot slechts 0,7 mm per minuut. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme draagt bij aan de brandveiligheid van het gebouw. Door de constructie bewust over te dimensioneren, wordt een extra veiligheidsmarge ingebouwd die ruimschoots voldoet aan alle brandwerendheidseisen. Net zoals een groot blok hout in de open haard niet makkelijk brand, zal een houten huis met deze constructie niet snel branden.
Gipsplaat op hout
De houten constructie afwerken met gipsplaat biedt een extra laag van brandveiligheid. Deze afwerking zorgt ervoor dat het gebouw moeiteloos voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Bijkomend voordeel is dat deze combinatie zorgt voor een combinatie van het beste van beide werelden: de esthetische en duurzame voordelen van hout met de brandveiligheid van moderne bouwmaterialen.
2. Een Houten Huis Heeft Uitmuntende Akoestische Prestaties
Een houten huis moet, net als zijn betonnen tegenhanger, voldoen aan strikte akoestische normen. Dit zorgt ervoor dat bewoners kunnen genieten van een rustige en serene woonomgeving die minstens even goed is als die in traditionele betonconstructies. Het natuurlijke vermogen van hout om geluid te dempen en te absorberen draagt bij aan een superieure akoestische ervaring in houten huizen. Dit betekent vaak dat er minder aanvullende inrichting nodig is om een aangename akoestische omgeving te creëren. Akoestisch dempende producten zoals lignatur versterken dit effect nog verder door extra geluidsdemping en absorptie te bieden.
Houten gebouwen met kruislaaghouten constructies zijn meesterlijk ontworpen om te voldoen aan de strengste akoestische eisen voor woningscheiding. Dankzij een reeks geavanceerde oplossingen wordt een uitstekende geluidwering bereikt.
Akoestische Ontkoppeling
Door gebruik te maken van verschillende materialen en akoestische ontkoppelingstechnieken, worden geluidsgolven van diverse frequenties effectief gedempt.
Voorzetwanden en Isolatie
De toepassing van voorzetwanden met isolatie en gipsplaat draagt bij aan een extra laag van geluidsdemping.
Gespecialiseerde Oplossingen
Er zijn diverse methoden zoals elastomeren, spouwen, dekvloeren, dempers en biobased materialen die in combinatie trillingsoverdracht voorkomen, zonder in te boeten op de stijfheid van de constructie.
3. Een Houten Huis is Ruimer
Dankzij de toepassing van geavanceerde bouwmethoden zoals Cross Laminated Timber (CLT) en houtskeletbouw, hebben houten woningen het vaak aanzienlijk meer netto leefruimte dan woningen gebouwd met traditionele betonconstructies. Deze innovatieve technieken stellen ontwerpers en bouwers in staat om slankere, maar nog steeds zeer sterke, constructieve elementen te gebruiken. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.
Slankere Constructies, Meer Ruimte
Met Cross Laminated Timber (CLT) als bouwmateriaal kunnen constructies slanker worden uitgevoerd dan met traditionele materialen zoals kalkzandsteen en beton. Dit resulteert in een grotere netto gebruiksoppervlakte voor de woning.
Efficiënte Gevels
Houtskeletbouw maakt het mogelijk om het constructieve en isolerende pakket te combineren. Dit leidt tot een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, wat zich vertaalt in een grotere netto gebruiksoppervlakte.
De woning rechts is traditioneel gebouwd met kalkzandsteen. Bij de woning links is kruislaaghouten gecombineerd met een Cross Laminated Timber structuur, een houten huis.
Deze houten constructie zorgt ervoor dat de woning 5% meer netto gebruiksoppervlakte heeft.
Houten constructies bieden een unieke eigenschappen die ze tot een aantrekkelijke keuze maken in de moderne bouwsector. Door het toepassen van geavanceerde technologieën en bouwmethoden excelleren deze woningen op het gebied van brandveiligheid, akoestische prestaties en ruimte-efficiëntie. Houten woningen vormen daarmee een voor de hand liggende keuze die nieuwe standaarden zet in de bouw.
Afbeeldingen: Maatworks