Door bestaande huizen en gebouwen anders te gebruiken, kunnen we ruim voorzien in de vraag naar passende woningen. “We hebben niet zozeer een woningprobleem, maar een woonprobleem”, zegt bouwadviseur en publicist Marjet Rutten. Zij maakt onderdeel uit van het zogenoemde support team van Gideons Tribe, maar dat doet er eigenlijk niet toe, vindt ze. “Het gaat om de visie, niet zozeer om de afzender.”

De niet-bouwen Tribe van Gideon waar Sandra Nap deel van uitmaakt ziet genoeg mogelijkheden om woningen te “vinden” zonder dat sloop nieuwbouw nodig is. Denk aan het splitsen van woningen, optoppen van bestaande portiekflats, transformatie van vastgoed zoals garages, kantoren en boerderijen.

Holland Houtland heeft veel voorbeelden van optoppen op een rijtje gezet. We zijn met 5 optop teams van architecten, bouwers, data specialisten, juristen, stedenbouwkundigen, overheden, woningcorporaties bezig om de belemmeringen in kaart te brengen en hier oplossingen voor te vinden die optoppen in de versnelling brengen. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op.

‘In bestaande bouw zou je ruim 1,7 miljoen woningen kunnen maken’

Door bestaande huizen en gebouwen anders te gebruiken, kunnen we ruim voorzien in de vraag naar passende woningen. Die boodschap brengt Gideons Tribe, een beweging van bedrijven, architecten, ontwerpers en bouwexperts. Duurzaam bouwen is één ding, maar níet bouwen is nog duurzamer, zeggen zij.