CO2 vergelijker reguliere bouw versus biobased

CO2 vergelijker reguliere bouw versus biobased

Vanuit de natuur zijn heel veel oplossingen die klimaatverandering keren, kortgezegd: bomen en planten halen CO2 uit de lucht en houden CO2 vast. Om te zorgen dat er geld beschikbaar komt voor natuurlijke klimaatoplossingen, ontwikkelt Climate Cleanup het full carbon model ONCRA, Open Natural Carbon Removal Accounting. Dit model heeft de integrale maatschappelijke waarden uit het Donut model van Kate Raworth en de sustainable development goals meetbaar en inzichtelijk. Zo is een natuurlijke klimaatoplossing, op waarden als CO2 opslag, toenemende biodiversiteit, verlaagde stikstof uitstoot en verbeterde welzijn te vergelijken met een nu gebruikelijke oplossing.

Holland Houtland heeft met Climate Cleanup de impact van verschillende bouwmaterialen inzichtelijk gemaakt. De tool vergelijkt biobased materialen, hout, hennep en vlas met standaardmaterialen als beton, baksteen, staal. De tool is tot stand gekomen in opdracht van de provincie Zuid Holland en de ASN bank, met 20 partners en geverifieerd door NIBE. De eerste versie  waar je zelf een huis kan bouwen en vergelijken vind je hier .

De tool wordt een rekenmachine waarmee je zelf een prijs aan CO2 kan koppelen en eigen projecten kunt invoeren. Ook kan deze gebruikt worden als beslistool voor management of als inkooptool voor overheid en wooncorporaties. Wil je ook een eigen ontwikkelproject indienen, meld je hier aan. 

In 2021 startte we met de ontwikkeling van een CO2 calculator voor inzicht in de CO2-reductie en opslag van CO2 met ClimateCleanup, voor Provincie Zuid-Holland en ASN bank. Onze calculator legde de basis voor Construction Stored Carbon tool van ASN. En inmiddels zitten we in de 3e fase van ontwikkeling waarbij Holland Houtland brede waarde en impact rapportages biedt over CO2 stikstof, natuur, banen. Zowel vanuit  doughnut economy van Kate Raworth perspectief als de UN Sustainable Development Goals. 

In 2022 starten we ook met het Zero Carbo Investment Fund (in samenwerking met BLOC) om investeren in biobased bouwen op te schalen.