Wauw, ik ben… Circular Hero 2022! Sprakeloos en tegelijk voel ik ook een groot ongemak. Met dit ongemak wend ik me tot Hugo de Jonge, Rob Jetten, Mark Harbers en Vivianne Heijnen in een open brief. 

Want het is mooi om in de voetsporen van circulaire kampioenen zoals Thomas Rau te treden. De jury zegt dat Holland Houtland veel heeft aangejaagd. Zij schaart mij in de categorie revolutie (dank jury).  Maar ik weet inmiddels dat de kansen die ik zag om de energietransitie te versnellen dankzij energietransitie in de bouw, volstrekt onvoldoende zijn. Het is bittere noodzaak dat de bouw de energietransitie is. Dat kan geen dag uitstel meer verdragen. 

Hoe zetten we een revolutie in gang die exponentieel door het land raast? Hoe gaat de hele sector álles op alles zetten? Hoe nemen we afscheid van de fossiele en kosten- gemotiveerde bouw die leidt tot monotone hoogbouw of tot omgeploegde weilanden vol zielloze rijtjeshuizen? “De gewone burger” zegt volmondig JA tegen een duurzamer en groener perspectief.  Als ik professionals spreek, bij de overheid, de bouw of in de politiek, dan is het “Ja maar daarvoor is de ander aan zet” of “Ja maar de regels, het level-playingfield”.

Het breekt mijn hart. Bijna iedereen weet wat nodig is, maar zit vast in het haalbaar-betaalsysteem. Het is nodig en het kan om de ruimte in hoofd en handelen te krijgen voor, “Het kan wél” en te erkennen dat dit systeem ons faalt! Daar is moed en lef voor nodig. Als we stoppen met polderen en de wetenschap leidend laten zijn in plaats van de achterblijvers. Iedereen wil binnen de 1,5graad CO2-uitstoot van het Parijsakkoord blijven, toch? Binnen de grenzen van de enige aarde die we hebben.
Deze circulaire hero, ik, ik kan het niet alleen. Daarom wend ik me tot Hugo de Jonge, Rob Jetten, Mark Harbers en Vivianne Heijnen in onderstaande open brief. Voel jij je gesterkt door deze oproep? Deel deze brief dan!

Groet Sandra Nap, circular hero 2022

Open-brief-circular-hero-2022

Brief aan de ministers en staatssecretarissen circular hero

Sandra Nap richt zich in deze brief aan Ministerie voor Klimaat en Energie, de heer R.A.A. Jetten en Ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de heer H.M de Jonge