OVER ONS

Holland Houtland
Pioniers in biobased bouwen

De regeneratieve maatschappij van morgen, vandaag werkelijkheid maken.

Meer impact met een transitievisie voor de bouw

Na jarenlang ervaring in energietransitie, ontdekten wij – Sandra & Chantal – de enorme potentie van materiaal, zoals hout, om CO2 te besparen én op te slaan. Samen ontzorgden we toen sportverenigingen bij het verduurzamen. Maar, waarom plakken we nog radiatorfolie als er met bouwen met natuurlijke materialen in heel Nederland veel meer CO2 winst te boeken is? Dus we maakten er (ons) werk van om zoveel mogelijk impact te maken met onze transitievisie voor de bouw!

De regeneratieve maatschappij van
morgen NU werkelijkheid maken

Hoe moeilijk ook, wij willen bijdragen om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Daarvoor schudden we de oude systemen op en dragen we bij aan de inrichting van nieuwe. We werken samen en zaaien zo nu al een regeneratieve maatschappij. Vanuit onze transitievisie, met materiaalefficiënte strategieën, natuurlijk en circulair. Het streven is om geen waarde aan de aarde te onttrekken maar juist toe te voegen, met materialen die steeds opnieuw groeien of te gebruiken zijn.
Daar willen we snel naartoe!

Biobased materialen bieden veel
(gezondheids)voordelen

We lieten de voordelen van het gebruik van natuurlijke materialen – en dat bleken er nogal wat te zijn – zien voor de bouw en de transitie van de landbouw. Zo zijn ze vrij van gif, in tegenstelling tot veel – voor nu nog – gangbare materialen. De (isolerende) werking is beter, de materialen zijn veiliger én regeneratief. Het gebruik van biobased materialen is dus de logische keuze. Al lange tijd. Toch is dat het nog niet? Waarom? De huidige regelgeving, vastgeroeste organisatiestructuren en werkwijze houden de transitie tegen. Tijd om deze te doorbreken!

Holland Houtland – boeren blijven boeren,
bouwers blijven bouwen

In 2020 startten we Holland Houtland. Holland is een verbastering van holtland, wat houtland betekent. Onze Nederlandse geschiedenis én toekomstperspectief in één. We introduceerden met: ‘boeren blijven boeren, bouwers blijven bouwen’, onze visie die door een groot publiek werd omarmd. Een wenkend perspectief voor de twee sectoren die vastgelopen waren door het stikstofprobleem EN een oplossing voor het klimaat en de woningcrisis. Dit maakte ons winnaar van #KraakDeCrisis en zo werden we dé pioniers in biobased bouwen.

Materiaalefficiënt bouwen.
Regeneratief en circulair

 De bouw en gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot. Materiaalgebruik maakt daar 9-11% van uit. Daar is dus enorm veel winst te halen! Alleen ander materiaal gebruiken blijkt niet genoeg om het Parijsakkoord te halen. Het is noodzakelijk om veel efficiënter met bestaand materiaal om te gaan. In plaats van sloop-nieuwbouw of nieuwe wijken aan te leggen in het “weiland”, met alle extra faciliteiten en infrastructuur, leveren optoppen, transformeren en splitsen in bestaande wijken dé uitkomst voor extra woningruimte, binnen het CO2 budget. Uiteraard wel biobased, zodat we ook profiteren van de CO2 opslag van het materiaal.

We bieden een transitievisie en helpen
deze in de praktijk te brengen

Met onze transitievisie zetten wij (impactvolle) mensen in de bouw, bij gemeenten en in de overheid ‘aan’– en we maken het mogelijk dat ze ‘aan’ blijven. Met lef, creativiteit en innovatie, helpen wij alle partijen binnen de bouw om deze transitievisie in de praktijk te brengen. We geven strategisch advies, leggen connecties, vullen gaten op, nemen belemmeringen weg en slaan bruggen waar nodig. We vinden altijd een weg of maken deze vrij en sturen waar nodig bij. Zodat biobased en materiaalefficiënt over 5 jaar écht de enige vanzelfsprekende keuze is.

‘Samen maken we materiaalefficiënt
en biobased bouwen de standaard.
Vandaag nog’

Over Sandra en Chantal

Sandra Nap –
Maatschappijhistoricus

Sandra is Circular Hero 2022 en werkte onder andere voor de rijksoverheid, NGO’s en voor (MKB) bedrijven. Haar inzicht in transitie van systemen, (politieke) stakeholder dynamiek en kennis van bouw- én de landbouw maken Sandra een interessante spreker.

Chantal van Schaik-
Bedrijfskundige

Chantal heeft een achtergrond in veranderingsmanagement en kennis op het gebied van financiering, risicomanagement, compliance en emissierapportage. Met aansprekende voorbeelden van oplossingen die wél werken, biedt zij inspirerende perspectieven.

Boek ons als spreker, gast of panellid

Inspiratie, kennis en een
heldere visie

Een dosis inspiratie, goed onderbouwde kennis en een heldere transitievisie waar iedereen op aanhaakt. Als sprekers, gasten en panelleden laten wij zien dat verandering niet ingewikkeld of vermoeiend hoeft te zijn. In tegenstelling: het geeft energie en voldoening. We maken zichtbaar wat er NU al is én wat we daarmee kunnen. We bieden een praktisch perspectief om de ‘footprint’ te verkleinen en we moedigen de bouw aan om met hun handdruk – een handtekening, akkoord of kennismaking – de transitie te versnellen.

Nationale en
internationale podia

De afgelopen jaren stonden wij op diverse nationale en internationale podia – online en offline. We delen onze visie en laten onze stem horen. Op netwerkevenementen, festivals, bij onderwijsinstellingen, in podcasts, het theater, op platformen, in de krant en op de radio en TV. Zo waren we o.a. te zien en te horen bij Pakhuis de Zwijger, op de Provada, Built By Nature, De Houtbouwbeurs en bij hogeschool Windesheim Ook waren we o.a. te gast in de podcast “Doorzagen” van de Cobouw en in “Duurzaam hoe dan” van Jetske Thielen en het vlog “De Bouw breekt door” van ABN AMRO.

Ons boeken als spreker?

Neem contact op via info@hollandhoutland.nl of bel ons op 06-22983274; we vertellen graag meer over de boekingsmogelijkheden.