Prefab is gewild, biobased is gewenst: de Strotec gevel is allebei

Veel opdrachtgevers in de bouw worstelen met de variatie aan duurzame eisen die op hen afkomt. Stikstof, CO2, biodiversiteit. Eisen, normen en wensen lopen door elkaar heen. Wat gebeurt er als we van de kwaliteiten van het materiaal en het proces uit gaan? Materiaal: Stro. Stro is een plantaardig materiaal, niet alleen goedkoop, duurzaam en snel lokaal te verbouwen maar ook zowel constructief als isolerend. In het proces van het bouwen van woningen heeft zoveel mogelijk in de fabriek de meeste voordelen. Holland Houtland heeft een jaar lang met haar partners gewerkt aan opschaling van de fabrieksmatige productie van de strogevel.

Uitdaging en wens van projectontwikkelaar, wooncorporatie en bouwers

Ballast Nedam wilde een energiepositief huis. Ook woningcorporatie Trudo uit Eindhoven was op zoek naar gezonde en meer dan energiezuinige woningen voor haar huurders, uiteraard ook betaalbaar. Collega bouwbedrijf Hurks ziet op haar beurt ook wel wat in gevels van stro om de CO2 uitstoot te verminderen. Allen vonden de oplossing bij Ons Natuurhuis van Strotec, een houtskeletbouw woning met dragende geveldelen opgebouwd uit hout en stro.

Emissieloos bouwen: Opschalen van tekentafel naar fabriek

Tijd om op te schalen: Holland Houtland verbond het bestaande consortium van Strotec, En|En Architecten, Gebroeders van Herpen met het programma Emissieloos bouwen en TNO met als scope: opschalen naar de productie van 2000 woningen per jaar. Via dit programma is er ruimte ontstaan om de prefabmatige ontwikkeling en opschaling van de Strotec gevel te realiseren. Door in een gecontroleerde omgeving te experimenteren en te standaardiseren. Van ontwerp, tot ICT tot het stroomlijnen van de inkoop. De nieuwe werkwijze is met de realisatie van de conceptwoning getest.

Fabrieksmatige aanpak

Bij fabrieksmatige productie komen veel verschillende disciplines bij elkaar. Als Holland Houtland is de rol om zowel strategisch als operationeel de ontwikkeling van van de strogevels te versnellen. Strategisch gaat het om het zoeken naar partnerschappen, een locatie van de fabriek, marktvalidatie, communicatie en operationeel zijn de nieuwe werkprocessen en inrichting,maar ook de standaardisering en certificering cruciaal. Het verbinden van de kennis van alle partijen en het tempo houden maakt grote veranderingen mogelijk in een jaar!

Modelwoning smaakt naar meer

Bio-based bouwen met korte keten, lage stikstofuitstoot en CO2- positief door fabrieksmatige productie smaakt naar meer. De strogevel is heel positief ontvangen in de markt. Met deze samenwerking is direct in de praktijk geleerd en zijn drie iteraties in een jaar gemaakt. Elke keer plan, do, check, act. Hoe komen we bij zo min mogelijk mensen en materieel die de hele gevel in elkaar te zetten en alleen op de bouwplaats de woning te assembleren tot een herhaalbaar, schaalbaar en betaalbaar proces? 

Prefab is gewild, biobased is gewenst: de Strotec gevel is allebei!