Stro

Stro

Stro is binnen West-Europa ruimschoots beschikbaar. Stro is een alleskunner:

Prefab elementen met stro

HSB- prefab met elementen: Nieuwbouw waarbij wanden, daken en vloeren geïsoleerd zijn met stro.

Toepassing in prefabricage van standaards elementen van hout en stro, met strobalen, los-geperst-stro of met inblaas-stro. Deze elementen voorzien deels de stijfheid en sterkte van het gebouw.


Inblaas stro

HSB- prefab met inblaas: HSB isolatie met de secties tijdens fabricage vol te blazen met stro of door de opgebouwde constructie op de bouwplaats te vullen met inblaas stro.

Klein verspinnerd, gehackseld stro wordt toegepast in inblaas-isolatie in een gesloten constructie. Het heeft dezelfde dichtheid als strobalen. Het is proces is volledig vergelijkbaar met cellulose en houtvezel maar stro heeft een veel hogere massa.

Renovatie met stro (wrapping)

 Wrapping is het inpakken van een object, een bestaande constructie (kantoor, sporthal, school) krijgt een nieuwe schil van stro-inblaas of stro-elementen. Het buitenspouwblad kan verwijderd worden.

Stro isoleert tegen koude, hitte en geluid en daarmee geschikt als isolatie voor houtskeletbouw- wanden, -daken en -vloeren. Stro is constructief toepasbaar.  

Met stro is de constructie naar buiten damp-open en is de keus om ook naar binnen damp open te bouwen. De buitenafwerking is een dampopen kalkstuc of een goed geventileerde gevelbekleding van bijvoorbeeld hout.

  • Huizen met stro-isolatie zijn zeer energiezuinig, met een gezond en comfortabel binnenklimaat, 
  • Jaarrond evenwichtig binnenklimaat, de grote massa van stro biedt een grote warmte en koudeopslag in het stro zelf. 
  • Stro is uitsluitend plantaardig en daarmee, natuurlijk, snel hernieuwbaar, circulair en houdt veel CO2 vast tijdens de levensduur.
  • Er zijn geen hulpstoffen of toevoegingen nodig om stro geschikt te maken voor de bouw. Het is vrij van giftige stoffen. Stro wordt brandveilig door de manier van bouwen en afwerken, niet door het toevoegen van chemicaliën.
  • De stro oogst behoeft zeer weinig energie.
  • Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en blijft er geen milieuvervuilend afval over. Het stro kan hergebruikt worden of teruggebracht worden in de natuurlijke kringloop – 100% composteerbaar.

Meer informatie in de biobased bedrijven gids 2021